Cyprus is nu het vierde land na Ierland, Portugal en Griekenland dat aan het infuus komt. Hoe hoog de steun zal zijn, is niet bekend. Ook over de voorwaarden moet nog worden onderhandeld. Cypriotische media berichtten deze week dat het zou gaan om een bedrag tussen de 6 en 10 miljard euro.

Het eiland, waarvan de economie nauw verweven is met de Griekse, heeft woensdag ook officieel een hulpaanvraag ingediend bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Maandag deed het land formeel een beroep op de Europese financiële vangnetten.

Concurrentiekracht

De Europese ministers hebben de Europese Commissie de taak gegeven namens hen, in samenspraak met de Europese Centrale Bank en het IMF, met de Cypriotische autoriteiten te gaan onderhandelen. Pas na een akkoord over het programma zal de zogeheten eurogroep definitief instemmen.

Onderdelen van het programma zullen gericht zijn op het hervormen van de financiële sector, het terugdringen van het begrotingstekort en structurele maatregelen om Cyprus meer concurrentiekracht te geven.

Voorzitterschap EU

Nederland heeft bij de besprekingen over hulpprogramma's altijd ingezet op het realiseren van een houdbare schuldpositie en een stevige controle door het IMF.

Cyprus is de op twee na kleinste economie van de eurozone. Het land neemt aanstaande zondag het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie over van Denemarken.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl